divendres, 15 de febrer del 2008

Revoluçao dos Cravos i la problemàtica de l'aigua


Clavell Mondrian

A Portugal, la revolució que deposà el salazarisme és coneguda popularment com a el 25 d'abril.

L'alçament militar del dia 25 d'abril de 1974 va esfondrar el règim polític en vigor a Portugal des del 1926. Aquest alçament és conegut en portuguès com a 25 de Abril (25 d'abril) o Revolução dos Cravos (revolució dels clavells). L'alçament va ser dut a terme pels oficials intermedis de la jerarquia militar (el MFA), la majoria dels quals eren capitans que havien participat en la guerra colonial.

Els soldats de l'exercit portuguès portaven, al canó dels seus fusells, clavells que la gent del carrer els donava en senyal de pau.
Aquesta setmana he fotografiat un clavell mondrian en una explotació del Maresme i m'ha vingut al cap la revolució dels clavells portuguesa.
Tenim un greu problema d'aigua a Catalunya i els nostres polítics, com sempre, reaccionen tard i malament. Caldria més previsió i utilitzar, sobretot, el sentit comú en aquesta problemàtica, que la sequera no acabi amb algunes economies com ara les explotacions de planta ornamental del Maresme. Cal fer la revolució de l'aigua i aprofitar les reserves del subsòl, reciclar tota la que sigui possible, utilitzar sistemes eficaços de reg i introduir espècies vegetals més resistents a la sequera. Fa dues setmanes la comunitat de regants dels canals de Lleida proposaven vendre aigua a Barcelona perquè no els hi faltés mai, a canvi cobrarien un canon que els permetés invertir en sistemes d'aspersió, estalviarien un 50% d'aigua sobre l'actual consum. Les solucions sempre les aporta la gent, mai els polítics. Resulta que la llei estatal de l'aigua no permet aquest tipus de canon sobre l'aigua. En canvi AGBAR o ATLL si que ho poden fer. És obvia la manca d'equitat i la irracionalitat dels polítics davant d'aquesta qüestió. Cal que apliquin simplement el sentit comú i que facin cas als pagesos de Lleida, que Barcelona s'asseguri l'aigua de cada dia i els fruiters i hortes lleidatanes recaptin diners per invertir en racionalitzar el consum. AGBAR i ATLL ja diversificaran els seus negocis.
Esperem que el Govern reaccioni aviat o malauradament els clavells del Maresme, que s'introduïren a principis de segle procedents de la Riviera Italiana, deixaran d'alimentar revolucions. Potser és el que interessa?.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Esperem que no sigui el que els interessa. I esperem no haver de fer la revolució pels carrers amb mànegues aspersores. Tenim dos problemes greus: l'aigua i la sordesa dels nostres polítics.