diumenge, 29 de juny del 2008

L'Empordanet: Cruïlles, Monells i Peratallada



Són d’aquells lloc en els que el temps sembla haver-se aturat i els efectes de l’home, sortosament, no manifesten els seus estralls habituals. Monells, Cruïlles i Peratallada, tres pobles que m’agrada visitar de tan en tan per la seva harmonia i puresa arquitectònica.

Cruïlles, està situat a escassament tres quilòmetre de la Bisbal, va créixer a redòs d'un antic castell. Aquest va ser el centre de la baronia de Cruïlles, que es van unir per matrimoni als de Peratallada a mitjans del segle XIII. Del castell només es conserva el que ha esdevingut l'element més significatiu del nucli: la torre cilíndrica, d'estil romànic, que ha quedat aïllada al centre de la plaça del poble. Com a curiositat, cal destacar que al capdamunt de la construcció, hi ha fet arrels una esplendorosa olivera.
Monells queda a l'altre vèrtex del municipi, a la vora del riu Rissec, en el punt on la vall d'aquest rieral, afluent del Daró, comença a eixamplar-se en entrar a la plana. És uns dels pobles més bonics de l'Empordà i, de ben segur, de Catalunya. El més destacat, a banda de les seves cases, d'extraordinària bellesa, és la magnífica plaça porxada, que era l'escenari d'un antic i molt important mercat que se celebrava durant l'època medieval i fins al segle XVII.

Peratallada es troba a la porta d'accés de la fèrtil plana al·luvial del riu Daró, que duu a Palau-sator, Sant Julià de Boada i Pals. Presenta un dels nuclis medievals millor conservats de Catalunya, malauradament amb els anys, s'ha anat massificant degut al seu atractiu turístic.. El nucli s'assenta al damunt d'un gran rocam, d'on es va extreure la mateixa pedra per fer bona part del poble, i gira tot ell a l'entorn del castell. Val la pena acostar-se al poble, passejar pels seus carrers empedrats i deixar-se emportar per la màgia dels seus porxos i façanes delicadament enjardinades.

3 comentaris:

M.TeReSa ha dit...

Molt bones fotografies, has sabut escollir uns bons racons, espectaculars, tenen un encant especial i molt ben documentats.

Felicitats.

Com va anar la inauguraciò ??

Anònim ha dit...

Gràcies M. Teresa. M'han emocionat les teves imatges d'Egipte, són precioses.
La inauguració era ahir dissabte, va ser molt entranyable viure de nou tots aquells records del viatge a Kenya i Tanzània.

Felicitats a tu per les teves imatges d'Egipte, un vertader plaer.

Unknown ha dit...

Uns pobles molt bonics, molt coneguts per mi i propers a la meva vila. I unes fotos que són un luxe.