diumenge, 24 d’octubre del 2010

El Pantà d'Utxesa



El pantà d'Utxesa és un embassament que pertany al Canal de Seròs, creat per una presa situada al municipi de Torres de Segre, que s'estén pels termes de Torres de Segre, Sarroca de Lleida i Aitona, a la comarca del Segrià.

És un pantà únic a Catalunya ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs, encara que es considera dintre de la conca del riu Segre.

Aquest embassament es podria dir que està format per dues parts. La formada per la inundació de les valls del Seca i de la Valleta, que formen la part de l'embassament coneguda com la del Secà i la part coneguda com d'Utxesa que es la part inundada de la vall d'Utxesa.

L'embassament d'Utxesa-Secà és un espai singular situat a l'extrem sud-occidental de la plana central catalana, que reuneix sistemes naturals de notable diversitat de flora i vegetació i de fauna. La seva diversitat d'espècies d'aus va provocar que se'n declaressin 280 ha com a Reserva Natural de Fauna Salvatge. 

Com a espècies d'aus amb gran representativitat s'hi troben, entre d'altres, l'arpella vulgar (Circus aeruginosus), el bernat pescaire (Ardea cinerea), l'agró roig (Ardea purpurea), el corb marí gros (Phalacrocorax carbo) i la fotja vulgar (Fulica atra).


.............

Quin doll d'aigua a la font
ara que és vespre,
i el vent també és a jóc.
I els romanins només, desperts, escolten,
demà al matí puguin parlar d'amors
amb les farigoleres fins l'hora de la sesta,
que és quan reposa e! pou
i canten les cigales esguardant la ginesta,
i ells
agafen el son.
........

Joan Salvat-Papasseit

1 comentari:

Marina Culubret Alsina ha dit...

Com m'ha agradat veure noves imatges, belles, que les tenim a tocar...! I, com bé han fet, preservar.
Una abraçada tardorenca...!