dissabte, 12 d’abril de 2008

L'abellot i la sàlvia




El camí d’accés a la masia Can Comas, en el Parc Natural Agrari del Llobregat, està ple de sàlvies (Salvia officinalis). L’abellot o borinot (Bombus terrestris) és un dels seus visitants més assidus, amb el seu vol sorollós va saltironant per cada una de les flors recopilant el preciat aliment per a la seva comunitat. N’és un excel·lent pol·linitzador que volta incansablement per les flors de la brolla, el romaní, l’estepa, l’argelaga, els arbres fruiters, la ginesta, el porradell...

La Sàlvia floreix al començament de la primavera, el seu aroma és fort i el seu sabor amargant. S’utilitza per aromatitzar alguns plats, es diu que és la planta típica de la cuina italiana juntament amb l’alfàbrega. Les llegums guanyen en digestibilitat amb unes fulles de sàlvia en l’aigua de cocció. Amb les flors es poden preparar melmelades.

Perseguir borinots amb la càmera no és tasca fàcil, és un insecte molt bellugadís i no li ha de fer cap gràcia que el retratin mentre treballa. Li demano disculpes.

2 comentaris:

Núria ha dit...

Melmelada de flor de sàlvia? No ho havia sentit a dir mai.

alcaliudelsmots ha dit...

Les flors aromatitzen melmelades fetes amb fruites com la taronja, els gerds, les maduixes, etc. Ummm.